HTML

Őrség (turizmus, szállás, látnivaló, fazekasjel)

Az Őrségbe tévedő vándor számára szeretnék információkat adni arról, hogy mit nézzen meg, hol egyen, hol vásároljon, hol fürödjön, hol szálljon meg, mit olvasson, mire figyeljen.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan étkezhetnek az őrségi Veleméren a falusi turizmus résztvevői?

2010.02.21. 12:32 Tiszteletes úr


Ha a szállást már lefoglaltuk Veleméren, akkor körülnézünk, hogy hol is lehetne valami finomat enni és inni.

 

Nem maradunk éhen, mert több lehetőség is kínálkozik. Előbb kezdjük a helyi beszerzési források felsorolásával.




Margit néni háza tojástermő vidéken áll

 

 

 

 

 

 

 



A bevásárlási lehetőségek

- Tejet, tojást, túrót, tejfölt, (50 kg?) krumplit a szomszédoktól is lehet kapni. A tejet illik felforralni. Ha a kedves vendégek a dobozos tejhez vannak szokva és nem tudják meginni a valódi házitejet, akkor a forraláskor 10-50 % vizet kell belekeverni s előáll a megszokott "pesti tej".
- Kecskesajtot a magyarszombatfai és szalafői kecskefarmokon lehet kapni. Érdemes mindkét helyre benézni, mert nem ugyanazt a készterméket árulják.
- Ha érik a szőlő, szilva, alma, dió, vagy a cseresznye a kertben, akkor abból az étkezésekhez lehet szedni.
- Gombaszezonban ( eső után) gombát is lehet találni az erdőben, vagy olcsón lehet vásárolni is a környéken.
 



Egy gerebengomba a Cserépmadár szállás mellett néhány száz méterre lévő erdőből; nem nagyon ismerik, pedig jóízű, ehető gomba; egyetlen komoly hibája, hogy nem terem állandóan még itt sem, pedig Velemér egy csuda hely

 
 
 
 
 
 


Ha azonban terem, akkor eszméletlen mennyiséget lehet találni a fák alatt; csak azért nem hoztam több ilyen kosárral, mert nem tudtam volna mit csinálni a sok gombával; pörköltként eltettem a mélyhűtőbe, még egy év múlva is ettem 
 

 

 

 

 

 



- Hétköznapokon 3/4 9-kor a házunk előtt áll meg egy reggeliztetőautó, amelyikről kenyeret, dobozos tejet, péksüteményt és felvágottat lehet kapni (a kanyarba érve már dudál, de csak akkor áll meg a ház előtt, ha várja valaki). 
- Vasárnapokon egy másik autó fagyasztott félkészételeket és fagylaltféléket árul a ház előtt.
 



A reggeliztetőautó a veleméri Cserépmadár szállás előtt minden hétköznap reggel 3/4 9-kor áll meg

 

 

 

 

 

 


- A falunak van egy boltja (a Cipó Művek http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=33822), ahol a szokásos választék van (ez kb. 1-2 km-re van tőlünk). Mivel a boltos ott is lakik, megbocsátja nekünk, ha munkaidőn kívül zavarjuk és ebből következőleg lehet vásárolni éjjel-nappal. De azért igyekezzünk normális időben felkeresni.

- Ugyanitt (a Cipó Művekben) reggelit, ebédet, vacsorát lehet kapni és kávézni, sörözni, borozni is lehet.

- A szomszéd falvakban is van bolt (5-5 km-re tőlünk jobbra is, meg balra is) a szokásos kínálattal.

- Húst és gyümölcsöt esetleg érdemes hozni magunkkal, mert ezek ára az Őrségben valamivel magasabb, mint az ország más területein és talán a beszerzésük sem olyan könnyű itt (Lentiben és Őriszentpéterben lehet ezekből is jól vásárolni). 
 



A veleméri Cipó Művek, ahol reggelizni, ebédelni, vacsorázni is lehet

 

 

 

 

 

 

 


- Őriszentpéterben és kentiben a megszokott falusi boltokhoz képest nagyobb élelmiszeráruházak, gyümölcs- és zöldségüzletek vannak. Itt érdemes húst és gyümölcsöt venni. Ezek a települések tőlünk 16 - 28 kilométerre van, de a látnivalók megtekintésekor egyébként is útba esnek és nem feltétlenül kell külön utat szánni rá.

- Lentiben és Őriszentpéteren iparcikkeket is jobban lehet kapni.

- Körmenden és főleg Zalaegerszegen városi ellátás van, szupermarketekkel is. 50 - 55 km.


Reggeli, ebéd és vacsora sajátkezűleg 
 



A Cserépmadár szállás konyhája a kedves vendégek rendelkezésére áll, de csak a legjobbak élnek ezzel a lehetőséggel

 

 

 

 

 

 

 


A Cserépmadár szállás és a Csinyálóház jól felszerelt konyháiban a vendégek önellátó módon sütni-főzni is tudnak, ha kedvük támad rá.
 



Jó étvágyat és jó kedvet kívánunk mindenkinek a finom ételhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ezen kívül a szabadban lehet bográcsozni és szalonnát sütni (bogrács van). Rendelkezésre áll mindehhez hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrosütő, kávéfőző, kenyérpirító, edény, evőeszköz. Azaz lehet főzni, sütni és pirítani is.




Bográcsozóhely szilvafák között a veleméri Cserépmadár szállás udvarán

 

 

 

 

 

 

 

 



Reggeli a gazdától
 

A gazda a konyhában egy szórakozott és ügyetlen alak benyomását kelti (a rossznyelvek szerint máshol is), akinek nem való igazán a sütés-főzés és nem áll jól a konyhatündéri szerep. Bár tele van a szíve jóindulattal és szeretettel, meg a pénzt sem sajnálja az alapanyagokra, mégis az a szomorú tény, hogy a reggeliztetés egy komoly hadművelet, amihez érteni is kell. Az évezredek alatt finomra csiszolódott étkezési kultúra gördülékeny előadására inkább alkalmasak a nők. Bár a házigazda a kezét-lábát töri, hogy minden jóval ellássa a vendégeit, számítani lehet arra, hogy a kés és a villa helyét felcseréli. Ha a kedves vendég minden figyelmeztetés dacára mégis ragaszkodik hozzá, akkor a házigazda is ad bőséges és finom reggelit, de a Cipó Művekhez képest dupla áron (mert a nagyüzem mindig olcsóbb). 


Az itt bemutatotthoz hasonló lehetőségei vannak a Csinyálóház ban nyaralóknak is.


Reggeli étteremből

Megfelelő számú megrendelés esetén a környező falvak legjobb éttermei állnak készen arra, hogy reggelit biztosítsanak a Cserépmadár szállás vendégeinek, a Cserépmadár szálláson. Autóval elhozzák és megterítik az asztalt, csak az elfogyasztása marad a vendégekre. 

S ez nem kevés, ha meggondoljuk, hogy az egyik őrségi étterem tulajdonosa korábban aClub Tihany vezetője volt, a másik őrségi étterem tulajdonos-üzemeltetője meg a Gresham-ben dolgozott még tavaly nyáron is. S persze arról sem kell elfeledkezni, hogy az őrségi házikosztot az őrségi születésű étteremtulajdonosok ismerik a legjobban.


Ebéd és vacsora az őrségi éttermekben

Őrségi éttermek .
http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=22896

Üdülési csekket az idén megnyílt nemesnépi Fülöp étteremben fogadnak el fizetség gyanánt. Ezt az éttermet egyébként is bátran ajánlhatom, mert minden szempontból kitűnő.

Szomorú hírt kell közölnöm a fogyókúrázókkal: a kedvenc időtöltésüket az Őrségben fel kell függeszteni. A sikeres fogyókúrának ugyanis több akadálya is van ezen a tájon, s ezek közül a legfontosabb az a tervszerűen kiépített étterem-hálózat, amely lehetetlenné teszi a koplalást és az éhhalált. Annyira olcsók és olyan frissek, bőségesek és finomak az ételeik, hogy már csak ezért is érdemes az Őrségbe utazni.

Persze mindenki magára is vethet. Az őrségi nyaralások ugyanis azért nem felelnek meg a fogyókúrák minimális feltételeinek sem, mert a falusi turizmus keretében az éttermeket felkereső éhesek megmentik ezeket a műintézményeket a gazdasági elszerencsétlenedéstől. 

Mottójuk: Térjen be hozzám egy vacsorára, s egyikünk sem fog éhenhalni!



 


Rovó rovata (rovo.virtus.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orseg.blog.hu/api/trackback/id/tr441777844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása